MOLDAVIE

MOLDAVIE

EIND AUGUSTUS TOT 1STE WEEK SEPTEMBER 2020

De Republiek Moldavië is één van de minst bekende landen van Europa en is tevens het armste land. Aangezien deze bestemming nagenoeg onbekend is, en er nauwelijk sprake is van enig toerisme kon dit land zijn eigenheid volledig behouden. Als je in Moldavië rondreist, kan je je wel even in het Roemenië van de vijftiger jaren van vorige eeuw wanen. Het orthodoxe geloof bloeit er weer op zodat de antieke kloosters en kerken weer worden gerestaureerd. Moldavië leeft voornamelijk van de landbouw, zodat je er kan genieten van onbezoedelde natuur, en tevens prachtige antieke boerderijen kan bezoeken. En ook al is Moldavië dan nagenoeg onbekend, wijnkenners weten het land wel te vinden. Verzamelaars zoals Merkel en Verhofstadt kopen er hun wijn, die tot de beste van Europa wordt gerekend.

We bezoeken Moldavië op het ogenblik van de wijnoogst zodat we kunnen genieten van de vele oogstfeesten en het persen van de eerste druiven: een folkloristisch spektakel dat je moet zien.

PROGRAMMA

Dag 1

Vertrek vanuit Brussel naar Chisinau (Kichinev), de hoofdstad van Moldavië. Transfert naar het hotel.


Dag 2

De hoofdstad van Moldavië is gelegen op 7 heuvels en werd in de 15de eeuw gesticht onder het Vorstendom Moldavië. Later kwam de stad in handen van het Ottomaanse Rijk en het Russische Rijk. Nog later maakte ze deel uit van Roemenië.

We bezoeken de stad met ondermeer de orthodoxe kathedraal, het centrale park, de Arc de Triomph, en we bezoeken het Nationaal Historisch Museum. We lunchen in een traditioneel restaurant.

 

Daarna bezoeken we de tweede langste wijnkelder van Moldavië: Crikova. De kilometerslange wijngangen bezoeken we per minibus. Hier liggen ondermeer wijnen voor Angela Merkel en Guy Verhofstadt. Bij Crikova worden ook mouserende wijnen, gemaakt volgend de methode Champenoise. In één van de vele proefzalen proeven we van enkele wijnen. Daarna retour naar ons hotel in Chisinau.


Dag 3

Vandaag bezoeken we het prachtig gelegen Hincu (Hancu) klooster. Het werd in 1678 gesticht als een vrouwenklooster en bestaat uit een zomerkerk in Russisch Byzantijnse stijl. De winterkerk is later gebouwd in 1841. In de Sovjettijd diende het klooster als sanatorium. Daarna rijden we verder naar het klooster van Capriana, de residentie van de metropoliet. De lunch nuttigen wij in de wijnkelders van Milestii Micchi. Met een totale lengte van 200 km is dit de grootste wijnkelder van Moldavie. (156 km)


Dag 4

We bezoeken Soroca, gelegen op de rechteroever van de Dnjestr die de grens met Oekraine vormt. In Soroca bevindt zich één van de belangrijkste middeleeuwse bouwwerken van Moldavië, namelijk het fort van Soroca. Stefan Cel Mare gaf opdracht er een houten fort te bouwen. Tussen 1543 en 1546 werd in opdracht van zijn zoon het fort herbouwd in steen. Bijzonder is dat het fort een perfecte cirkel is met vijf torens. Het fort moest Moldavië beschermen tegen invallen van de Tartaren, Kozakken, Ottomanen en Slaven. Hier woont ook de grootste zigeunergemeenschap van Moldavië. De talloze bijzondere privépaleizen getuigen ervan dat hier een rijke zigeunergemeenschap leeft. Na de lunch rijden we verder naar het Saharna klooster, gelegen in een pittoreske natuur met watervallen, om vervolgens in Buttuceni te gaan overnachten (126 km)


Dag 5

We bezoeken het huismuseum van Buttuceni (indien geopend) dat een goed beeld geeft van het leven op het platteland. We bezoeken het grottenklooster waar nog steeds 1 monnik woont. Daarna rijden we verder naar het Geto Dacian fort. We lunchen bij een lokale familie. Tenslotte bezoeken wij de wijnkelders van Chateau Vartely. Na een proeverij rijden we terug naar Buttuceni voor overnachting. (90 km)


Dag 6

Na het ontbijt rijden we in oostelijke richting (oostelijke oever van de Dnjestr) om een bezoek te brengen aan het niet-erkende land Transnistrië dat officieel de Pridnestrovische Moldavische Republiek heet. Toen de Slavische inwoners van het gebied in 1992 weigerden zich aan te sluiten bij het Latijnse Moldavië, scheurden ze zich af en riepen een eigen republiek uit met Tiraspol als hoofdstad. Na het passeren van de ‘grens’ merkt men direct het verschil met Moldavië. Onze eerste stop is de begraafplaats voor de gesneuvelden van de onafhankelijkheidsoorlog. Tegenover het kerkhof ligt de supermarkt Sheriff waar we wat geld kunnen wisselen tegen Transnistrische roebels (die sterk lijken op speelgoedgeld).


Tiraspol met een bevolking van 200.000 is eigenlijk één groot museum van sovjet-architectuur. Na de lunch bezoeken we het 16de eeuwse Tighina fort in Bender. Het fort werd gesticht door de Moldavische prins Stefan Cel Mare maar viel snel in handen van de Ottomaanse sultan die er een Turkse kolonie van maakte. In 1812 heroverden russische troepen het fort en tot voor enkele jaren bleef het een functionerende russische legerbasis. Overnachting in Tiraspol. (13 km)


Dag 7

Na het ontbijt verlaten we Transnistrie en rijden we naar het wijnhuis Purcari Winery waar de beroemde en unieke wijnsoorten als Negru en Rosu de Purcari worden gemaakt. Proeverij en lunch. In de namiddag rijden we terug naar Chisinau (70 km)


Dag 8

Na het ontbijt transfert naar de luchthaven voor de retourvlucht naar huis.


Prijs

1.670 euro per persoon

Inclusief

lijnvlucht vv
transferts
lokale engelstalige gids
overnachtingen in dubbele kamer op basis kamer/ontbijt
1 x diner en 6 x lunch
alle vervoer ter plaatse met minibus met airco
alle excursies zoals omschreven
luchthaventaksen

single toeslag 160 euro

op basis van minimum 6 deelnemers

Niet inbegrepen

visumkosten voor Moldavie

Betalingsvoorwaarden

Bij inschrijving 500 euro
Saldo ten laatste op 1 januari 2020

 

Geef een reactie:

Scroll Up
%d bloggers liken dit: