CreaProject Solarography

Dit voorjaar besloten we ons, als groepsproject, te wagen aan Solar(o)graphy. Dit is een vorm van pinhole-fotografie waarbij we gebruik maken van een leeg blikje en lichtgevoelig fotopapier.

Na enkele avonden voorbereiding hadden we een goede 60 blikken klaar. Zwart gespoten, voorzien van een “diafragma-gaatje” van 0.5mm, een sticker met informatie over ons project, en -uiteraard aan de binnenzijde van het blik – een stuk van 13x18cm lichtgevoelig papier.

20140215-_DSF9774

21 maart was onze deadline om de blikken uit te zetten, ze zouden dan 1/4 jaar kunnen belichten tot de zon op zijn hoogste punt zou komen op 21 juni. We hebben geprobeerd rekening te houden met enkele factoren: een herkenbare plaats en het blik liefst zuidgericht om zo veel mogelijk zon op te vangen. Vele Creanen gingen op schok op eigen houtje, anderen trokken gezamelijk de stad in om hun blikken op leuke locaties maar toch enigszins verdekt op te stellen. Na het uitzetten begon dan een spannende wachttijd van 3 maanden.

Onvermijdelijk verdwenen redelijk wat blikken of werden ze het slachtoffer van vandalisme. Het weekend van 21 juni zijn enkelen als een wervelwind de uitzetplaatsen rondgetrokken en hebben toch een kleine 40 blikken kunnen recupereren.

Met een Nikon D800 en 2 studiolampen hebben we een reproductiestand opgezet in de CreaStudio. Eén voor één fotografeerden we de “negatieven”, deze werden naar positief omgezet in Lightroom en vervolgens afgewerkt in Photoshop. Er is geen kleur toegevoegd.

Nu al benieuwd naar ons volgende project? Hou onze website in de gaten!

Geef een reactie:

Scroll Up
%d bloggers liken dit: