Kazakstan (2018)


Een verslag van de Crea clubreis
door Jos Mols.


Kazakstan is zeker een onbekende bestemming, tenzij je natuurlijk vol overgave de Kazachgate volgde die zorgde voor heibel in onze nationale politiek of tenzij je misschien keek naar de film ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazahstan’. Die film is echt niet zo flatterend voor het land aan de Zijderoute, maar toch is de regering van Kazakstan er erg blij mee, want zo werd tenminste de nieuwsgierigheid van de buitenlanders gewekt !

Kazakstan is dus nagenoeg onbekend en dat was een goede reden voor fotoclub Crea om in 2018 het land te gaan verkennen. En dat land moet zichzelf eigenlijk terug uitvinden. Na jarenlange Sovjet-bezetting – waarbij alle cultuur en economie nagenoeg werd vernietigd – moest men terug van zero beginnen. De hoofdstad Astana (nu Nur Sultan genoemd naar de vorige president) werd uit het niets opgebouwd in de woestijn, en dat merk je aan de fantastische, moderne architectuur. In Almaty – de vroegere hoofdstad – werd de Sovjet-architectuur zo goed als mogelijk gerestaureerd en werden nieuwe, moderne gebouwen toegevoegd. Een bezoek aan het binnenland was een echt avontuur, want daar merk je nauwelijks iets van de moderne aanpak.

En sinds kort heeft Kazakstan ook zijn historisch ‘hoogtepunt’ ontdekt. De Gouden Man werd ontdekt bij de aanleg van een nieuwe weg. Diep onder de grond vond men immers de begraafplaats van tal van voorouders van de huidige Kazakken. Ze waren getooid in gouden kleding en werden begraven met een heuse schat aan juwelen. De Gouden Man (maar volgens DNA-onderzoek is het mogelijk een vrouw) is zowat de Toetanchamon van Kazakstan geworden …

 


3 thoughts on “Kazakstan (2018)

  1. Paul De Keyzer says:

    Ga je voor boeiende foto’s op reis met Jos, dan ben je zeker: het komt in de kazak. Zelfs in Kazakstan.

    Beantwoorden
  2. Vermuyten Paul says:

    Moet echt wel weer een PRACHTIGE REIS geweest zijn. Kan ook niet anders met uw inzet en kennis. Super voor de deelnemers. Hoe je die gouden torens toch zo mooi op kleur hebt weten te houden is machtig. Die GOUDEN MAN moet prachtig ogen als je daar zo vlakbij staat. De Europese oehoe roep veel herinneringen op! Mooie reeks Jos. Succes verder met je uitstekende reizen.

    Beantwoorden

Geef een reactie:

Scroll Up
%d bloggers liken dit: