Petra bij de Nabateeërs

Jos Mols (24) alt tekst
Jos Mols

Petra in Jordanië is een fantastische bestemming voor fotografen. De archeologische site, waar ooit een bloeiende stad werd gebouwd door de Nabateeërs, ligt in een prachtig canyongebied dat op zich reeds onderwerp zou kunnen zijn van een fotoreportage. De monumenten van de eerste inwoners werden al in de achtste eeuw vóór Christus in de zandstenen rotswanden uitgehakt.

Vandaag staat de site op de lijst van het door Unesco beschermd werelderfgoed. Maar hoe goed je monumenten ook beschermt, ze blijven vergankelijk. Erosie vreet aan de zachte zandsteen waardoor de monumenten een nieuw apart aspect gaan vertonen. Ook restauratie en aanleg van faciliteiten voor de vele toeristen hebben hun invloed. Dat kon ik het beste vaststellen toen ik mijn foto’s van mijn recente reis kon vergelijken met beelden die ik er op eerdere bezoeken aan de site maakte in 1975 en 1997. De verschillen zijn groot. Zo wordt fotografie ook een reis in de tijd.

En wie ook naar Petra wil gaan, kan ik één goede raad geven. Beperk je niet tot de geklasseerde toeristische site. De canyons rondom verbergen nog vele – bij toeristen onbekende – juweeltjes. Ook hier zal je nog tempels, vergaderzalen, paleizen en woningen vinden die in de rots zijn uitgehouwen. Zo kom je thuis met unieke beelden.

7 thoughts on “Petra bij de Nabateeërs

  1. Paul De Keyzer says:

    Prima promotiefoto’s van Petra !
    Wat ze 2500 jaar geleden al niet konden met een hamertje en een beiteltje.

    Beantwoorden

Geef een reactie:

Scroll Up
%d bloggers liken dit: