Arctica (12/2019)


Een verslag van de Crea clubreis
door Jos Mols.


Elke natuur- of landschapsfotograaf wil wel ooit het noorderlicht fotograferen, dus ook onze Creanen. Dat je daarvoor naar het Hoge Noorden moet trekken, spreekt voor zich. Gelukkig moeten we niet al te ver vliegen om in Noorwegen of Ijsland te geraken. Op tweeënhalf tot drie uur ben je ter bestemming. Comfortabele vluchten, goede hotels, degelijke huurwagens … je kan het allemaal boeken, maar het noorderlicht reserveren ? Dat kan niet. De natuur werkt niet op afspraak en dus moet je én geduld én geluk hebben om je favoriete foto’s te maken.

Crea ging twee jaar na elkaar naar het Noorse Tromsö, en twee jaar na elkaar hadden we geluk !
Al op de eerste avond van ons verblijf vertoonde het noorderlicht zich in al zijn pracht. Maar op dat moment waren we niet voorbereid: we hadden net ons avondmaal verorberd en verlieten net het restaurant toen de hemel prachtig oplichtte. Maar ook de volgende dagen was Het Licht er om ons uit te dagen er mooie foto’s te maken. Uiteraard waren we gewapend met tientallen handleidingen en raadgevingen van andere fotografen die stuk voor stuk prachtige foto’s hadden gemaakt tijdens hun reizen naar het Hoge Noorden. Maar dikwijls was de raad nogal tegenstrijdig. Sommigen meenden met een lage iso-waarde (om korrel te vermijden) en een lange belichtingstijd te werken. Het resultaat is dan wel dat de sterrepuntjes aan de hemel streepjes worden, en dat is niet de bedoeling. Anderen willen dan weer met hoge iso-waarden en dus kortere belichtingstijd werken, net om korrel te vermijden. Dus was ons motto: we zoeken het wel uit. Iedereen had zijn eigen recept, en de meeste ervan hebben prima gewerkt ook nog. Uiteraard vereist zulke fotografie een degelijke kennis van de belichtingsdriehoek én van je fototoestel. Bovendien heb je een flinke portie geduld nodig. Verscheen bij één gelegenheid het noorderlicht stipt op de afspraak, dan stonden we bij een andere gelegenheid te wachten tot na middernacht zonder iets te ontwaren. We hadden net al ons materiaal terug ingepakt en ons busje geladen, of het noorderlicht verscheen aan de hemel. Dat we alles onmiddellijk terug uitpakten en aan de slag gingen, spreekt voor zich. En dan moet je het maar met wat minder nachtrust stellen. Hoe dan ook was het een prachtige uitdaging, en blijkbaar konden onze Creanen deze challenge aan met prachtige resultaten tot gevolg.

2 thoughts on “Arctica (12/2019)

 1. Decoo pol says:

  Leuk crea verhaal om thuis zitters wat te laten watertanden..wie maakt het volgende verslag ?

  Beantwoorden
 2. Paul De Keyzer says:

  Stuk voor stuk prachtige beelden, Jos.
  Ik weet niet welke methode je gebruikt hebt, maar het was de goeie.( al hebben sommige foto’s precies een beetje een groene schijn ).

  Beantwoorden

Geef een reactie:

Scroll Up
%d bloggers liken dit: